Dovolená za dveřmi

01.04.2017 12:53

Kočka bez vás týden hravě zvládne. Je to samotář, který na lidi není zdaleka tak vázaný jako pes. Jestli je to jen trochu možné, nejjednodušší bude, když ji necháte doma a na přechodnou dobu se u vás ubytuje člověk, kterému věříte a kočka se s ním zná, nebo k vám bude pravidelně někdo docházet.

Zůstane v místě, které je její, nebude se stresovat a nebude ohrožena infekcí z cizího prostředí. Jestliže kočku musíte nechat o samotě, zajistěte jí základní potřeby a někoho, kdo jí jednou denně dosype granule, vymění vodu a vyčistí toaletu.

Odstraňte z jejího dosahu věci, které by jí mohly ublížit. Stačí pootevřená skříň, myčka nebo pračka, které se tak můžou stát nechtěným a nebezpečným vězením. Ukliďte ostré předměty, schovejte kuchyňské chemikálie a mycí prostředky. Pozor i na přelité květináče. Voda v miskách ji bude lákat a některé květiny by jí mohly způsobit otravu.

Poskytněte jí dostatek zábavy, aby se nenudila. Připravte jí oblíbené hračky, prolézačky, škrabadlo, kupte trávu pro kočky... Jinak se může stát, že se z dovolené vrátíte do 'kůlničky na dříví', ve které vás přivítá přiotrávená kočka, rozškrábaný nábytek a ohlodané květiny.